Veel gestelde vragen

Dit zijn de antwoorden op de meest gestelde vragen in het forum en per mail. Als jouw vraag er niet bijstaat laat dan een berichtje achter op het forum.

Hoe kan ik de naam van een kaartonderdeel (plaats, land, etc.) veranderen

TopoMania gebruikt de naam uit de Wikipedia, maar als je een andere naam wilt gebruiken kan dat. Je moet hiervoor de kaart wijzigen en daarna opslaan. In de kaarteditor verander je het "Label" van het onderdeel in je eigen naam. Nu zal de kaart voortaan die naam gebruiken.

Ik kan een plaats, land, rivier niet vinden.

TopoMania gebruikt een grote database met plaatsen, landen, rivieren, bergen, enzovoort. In de database staan alle landen en alle grotere plaatsen en rivieren. Het kan voorkomen dat je een kleinere onbekende plaats niet kan vinden. Zoek eerst de plaats op in de Wikipedia, zoek daarna nog een keer met de naam die ook in de Wikipedia wordt gebruikt. Probeer ook zogenaamde "wildcards" bij het zoeken (zet een sterretje achter een deel van de naam). Kan je de plaats nog steeds niet vinden, plaats dan een berichtje in het forum en we gaan proberen je te helpen. 

Ik heb de app geïnstalleerd, maar ik kom niet voorbij de startknop

Als er niets gebeurt als je op de startknop drukt dan heeft je apparaat onvoldoende vrije ruimte om de app te starten. Maak indien mogelijk wat ruimte vrij door enkele Apps te verwijderen en probeer het opnieuw.

Hoe kan ik vanuit de app een zelfgemaakte kaart gebruiken

Je kan kaarten uit je eigen account of de kaarten van een andere gebruiker toevoegen aan de standaardlijst in de app. Zo voeg je een eigen gemaakte kaart aan de app toe:

 • Ga naar de pagina die je wilt toevoegen
 • Klik op het info icon om de volledige naam van je pagina te zien.
 • Open vanuit het hoofdmenu in de App de optie "Mijn TopoMania"
 • Voer de naam van de pagina in en druk op OK. 
 • Nu zal de pagina in de lijst met kaarten worden opgenomen en kan je de kaarten op de pagina ook in de app gebruiken.

Let op: Als je kaarten toevoegt aan je pagina dan moet je de lijst in de app verversen

Waarom zie ik mijn favoriete kaarten op de site niet terug in de app?

De favorieten op de site en in de app zijn nog niet gekoppeld. In een volgende versie van de app worden de favorieten van de app en de site samengevoegd.

Waarom kan ik niet inzoomen in de app

De kaarten in de app maken van een andere techniek gebruik dan de kaarten op de site. Hierdoor is het momenteel niet mogelijk om in te zoomen. Er wordt gewerkt aan een nieuwe app waar dit wel mogelijk is.

Hoe kan ik een link op mijn site zetten naar een kaart van TopoMania?

Als je een link naar een kaart wilt plaatsen op je eigen site dan moet je de informatiepagina als bron gebruiken. De links naar het spel zijn namelijk beperkt houdbaar. Na een paar uur wordt de link ongeldig en zal hij niet meer werken.

Je kan ook linken naar een specifieke categorie kaarten. Bijvoorbeeld de kaarten van Europa: /kaarten/europa.

Plaats alsjeblieft geen inhoud van TopoMania in een frame op je eigen site. Dat wordt niet op prijs gesteld.

Wat heb ik nodig om TopoMania te gebruiken?

TopoMania is getest met de volgende browsers:

 • Microsoft Edge
 • FireFox 
 • Opera
 • Internet Explorer
 • Google Chrome
 • Safari

De site ziet er het beste uit met de nieuwere browsers. De nieuwe Edge browser van Microsoft is een aanrader! De werking hoort in alle browsers hetzelfde te zijn. Verder zijn de volgende instellingen nodig om TopoMania optimaal te gebruiken:

 • Cookies moeten toegestaan worden door je browser
 • JavaScript moet toegestaan worden door je browser

Kan ik een kaart aanpassen?

Als je een eigen versie van een bestaande kaart wilt maken dan kan je de kaart kopieren naar je eigen pagina en daarna deze kopie aanpassen. Je kan volledig nieuwe kaarten maken en op je pagina zetten.

Laat een berichtje achter op het forum als je onderdelen voor je kaart mist of hulp nodig hebt.

Ik heb een kaart gemaakt vanaf een sjabloon. Maar als ik de kaart wil gebruiken staat er "Onvoldoende actieve items om te spelen"

Als je een nieuwe kaart maak met een van de sjablonen, dan worden alle landen in het sjabloon op niet-Actief gezet. Dat wil zeggen dat de landen niet gebruikt worden in de oefening. Gebruik de Kaart Editor om de landen die je wilt oefenen actief te maken. Selecteer de landen die je wilt gebruiken en zet ze op Actief in de eigenschappenlijst.

Mijn kaart is verwijderd

Als je een kaart maakt die niet in overeenstemming is met onze spelregels dan kan die kaart verwijderd worden. Dit zijn de spelregels voor kaarten:

 • Namen van- en op een kaart mogen niet beledigend, discriminerend of aanstootgevend zijn
 • Je mag geen kaarten maken die bedoeld zijn om de highscores te manipuleren
 • Openbare kaarten moeten relevant zijn voor de site

Als je je niet aan de spelregels houdt wordt je kaart verwijderd. Je krijgt geen waarschuwing. 

Ik ben geblokkeerd

  Je wordt geblokkeerd als er meerdere van je kaarten verwijderd moeten worden omdat ze niet voldoen aan de spelregels. Je wordt alleen bij hoge uitzondering weer toegelaten (bijvoorbeeld omdat je een e-mail adres van school moet gebruiken). Al je kaarten en scores worden verwijderd.


  Is TopoMania gratis?

  Ja, TopoMania is gratis! Iedereen kan op de website kosteloos gebruik maken van het spel en de kaarten. Alle kaarten zijn door iedereen vrij te gebruiken.

  Voor de TopoMania App voor Android of iOS wordt een eenmalige vergoeding gevraagd. Daarna zijn alle kaarten zonder extra kosten te gebruiken.

  Vanaf november 2017 kunnen ook gebruikers die geen account hebben onbeperkt gebruik maken van de openbare kaarten op topomania. Kaarten die door een gebruiker op "Privé" gezet zijn kunnen alleen door de gebruiker zelf gebruikt worden.

  Blijft TopoMania gratis?

  Ja, het gebruik van de kaarten op TopoMania zal altijd gratis blijven. Het is wel mogelijk dat er in de toekomst uitgebreidere functionaliteit beschikbaar komt waarvoor betaald moet worden.

  Update april 2013

  Vanaf april 2013 is de service van TopoMania uitgebreid met het kaarten maken. Je kan vanaf nu zelf kaarten maken en aanpassen. Deze functionaliteit blijft een jaar lang gratis voor iedereen. Daarna zal bekeken worden of deze dienst gratis kan blijven. Scholen en onderwijsinstellingen kunnen een schoolaccount aanvragen waarmee de mogelijkheden van het kaarten maken uitgebreid zijn. Ook het schoolaccount blijft in elk geval een jaar lang gratis.

  Update augustus 2014

  De schoolaccounts blijven gratis beschikbaar. Het aantal kaarten voor een schoolaccount is uitgebreid naar 45. Gebruikers die hier niet genoeg aan hebben kunnen een mailtje sturen met het verzoek dit uit te breiden.

  Update augustus 2016

  Het maximum aantal kaarten voor een schoolaccount is uitgebreid naar 120. Met een standaard account kunnen 60 kaarten bewaard worden.

  Update december 2020

  De schoolaccounts hoeven niet meer aangevraagd te worden. Schoolaccount zijn nu voor elke gebruiker beschikbaar. Je kan vrij schakelen tussen een Standaard Account en een School Account.

  Update augustus 2021

  Schoolaccounts worden Groepsaccounts. De functionaliteit blijft hetzelfde alleen de naam veranderd.

  Waarom staan er advertenties op de site?

  TopoMania is gratis, maar er zijn natuurlijk wel kosten. Om de kosten van onder andere de hosting te betalen staan er advertenties op de site. De advertenties op topomania worden zoveel mogelijk gefilterd op geschikheid voor kinderen.

  Als je toch nog een advertentie ziet die je niet geschikt acht voor de doelgroep dan kan je dit melden via feedback(at)topomania.net.