Over TopoMania

Wat is TopoMania?

TopoMania is een online oefenprogramma waarmee topografische kaarten gememoriseerd kunnen worden. De oefeningen in het programma zijn erop gericht de leerlingen spelenderwijs de topografische onderdelen op een kaart te laten herkennen en benoemen.

TopoMania is geen methode op zichzelf, maar biedt ondersteuning voor bestaande topomethodes. Je kan met TopoMania ook een geheel eigen methode ontwikkelen.

De onderliggende gedachte bij de oefeningen is: uitdaging en ondersteuning. Met een score systeem wordt de leerling uitgedaagd de oefeningen zo goed mogelijk uit voeren en met een hint systeem krijgt de leerling de mogelijkheid nog niet bekende onderdelen te leren kennen.

Om de oefening zo divers mogelijk te maken worden de kaarten in verschillenden vormen aangeboden:

 • oefeningen met verschillende spelvormen 
 • filmpjes van de oefeningen
 • webkaarten en posters
 • toetsen

De ervaring leert dat na het doen van enkele oefeningen met een kaart de leerling zich al een groot gedeelte van de stof heeft eigen gemaakt. 

Welke kaarten zijn er?

Er staan honderden kaarten op de site. De kaarten zijn grotendeels tot stand zijn gekomen uit aanvragen van gebruikers. Hierdoor zijn de kaarten geschikt ter ondersteuning van de meeste bestaande topografie methoden. Alle kaarten kunnen aangepast worden zodat ze exact aansluiten op een kaart die in de les gebruikt wordt.

Registreren

Om zelf kaarten te maken of te wijzigen heb je een account nodig. Een account is gratis en geeft toegang tot de volgende extra onderdelen:

 • kaarten maken, kopiëren en wijzigen
 • eigen pagina's om je kaarten op te publiceren
 • Highscores
 • berichten plaatsen in het forum

Kaarten maken en aanpassen

Je kan je eigen kaarten maken en publiceren op je pagina's. Je kan ook kaarten van andere gebruikers kopieren en aanpassen. Je bepaalt zelf welke onderdelen op de kaart te zien zijn.

Groepsaccounts

Er zijn twee verschillende soorten accounts beschikbaar. Een Standaard Account en een Groepsaccount. Je kan je account op elk moment omschakelen van Standaard Account naar Groepsaccount en vice versa.

Het Standaard Account is bedoeld voor leerlingen, studenten en thuisgebruikers. Het Groepsaccount is bedoeld voor scholen een onderwijsinstellingen die hun kaarten willen aanbieden aan leerlingen en studenten. Bij een Groepsaccount kan je van bestaande kaarten toetsen maken. Je kan andere gebruikers uitnodigen om lid te worden van je pagina om de toetsen te gebruiken.

Spelregels

We hebben een paar spelregels op de site: 

 • Gebruikersnamen en de namen van- en op een kaart mogen niet beledigend, discriminerend of aanstootgevend zijn
 • Je mag geen kaarten maken die bedoeld zijn om de highscores te manipuleren
 • Openbare kaarten moeten relevant zijn voor de site

Contact

Voor algemene vragen over TopoMania en de kaarten kan je een bericht achterlaten op het forum. Voor overige vragen of opmerkingen kan je mailen naar:

support(at)topomania.net